Rolul echipei multidisciplinare in tratarea piciorului diabetic: Specialistul podolog si chirurgul

Specialiștii podologii împreună cu chirurgii, joacă un rol important în echipa multidisciplinară în salvarea piciorului diabetic.

Podologia este o specialitate care este autorizată în diagnosticarea și tratamentul patologiilor piciorului și gleznei. Tratamentul include atât modalități conservatoare, cât și chirurgicale – de aceea specialiștii podologi trebuie să colaboreze cu un medic chirurg. Înțelegerea biomecanicii extremității inferioare este evidențiată în principal în educația și pregătirea unui podolog. Acest lucru este deosebit de important în contextul piciorului diabetic, unde anomaliile biomecanice preced adesea dezvoltării ulcerului.

Strategiile preventive de dezvoltare a ulcerului folosite de un podolog includ monitorizarea periodică, îngrijirea de rutină a calusurilor și recomandările de talonete personalizate și de încălțăminte.

În plus, îngrijirea ulcerului pe bază de clinică, precum și intervențiile chirurgicale care includ intervenția profilactică și acută se pot traduce în conservarea membrului funcțional. În cele din urmă, administrarea podologică continuă poate preveni reapariția ulcerului prin strategii de descărcare și educația piciorului diabetic.

Fiecare membru al echipei multidisciplinare aduce un set de abilități și cunoștințe care contribuie la acest efort.

Specialistul odolog aduce o înțelegere cuprinzătoare a biomecanicii piciorului și a gleznei și un set de abilități pentru a efectua intervențiile chirurgicale necesare. Scopul este de a preveni rănile să se dezvolte în primul rând. Cu toate acestea, punctul principal al intervenției clinice este cel mai adesea în prevenirea spiralei descendente a unei plăgi cronice care poate duce la pierderea membrelor.

Un plan medical și chirurgical cuprinzător care ține cont de instabilitatea biomecanică care stă la baza, precum și de aprecierea pentru schimbarea biomecanică care apare după operație poate preveni reapariția rănilor și pierderea membrelor la această populație cu risc ridicat.